Televizyonlarda sağlıklı yaşama dair yüzde 90’ı spekülatif şeyleri konuşuyorlar
Antalya’da düzenlenen ve güzellik akademisyenleri, güzellik emekçileri ile medikal estetikçiler, sağlık uzmanları ve diyetisyenlerin buluştuğu Uluslararası Güzellik, Estetik ve Kozmetoloji Çalıştayı sürüyor. Çalıştayda düzenlenen oturumlarda akademisyenler alanlarında sunumlar gerçekleştiriyor.
Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahim Koçyiğit yaptığı sunumda sağlıklı yaşama dair bilgiler paylaştı. Sağlıklı yaşam için en önemli konunun eğitim olduğunu belirterek “Bilmeden sağlıklı yaşam olmaz. İnsan sadece maddi bir mideden ibaret değildir maddi midemiz olduğu gibi kalp midemiz ve akıl midemiz de var. Her birisine en uygun gıdayı vermek bizim hedefimiz. Mideye neler faydalıdır neler zararlıdır bunu tüm bilimsel çalışmalar araştırır ama ruha ne faydalı ne zararlı, ruhu neyle besliyoruz, kalbi neyle besliyoruz, aklı neyle besliyoruz önemli. Bunlar bir bütün içinde dengede olursa insan sağlıklı insan olur. Sadece maddi mideyi sağlıklı tutmakla insanı sağlıklı yapamayız. Ruhi olarak onu beslemezsek istediği kadar sağlıklı olsun yine psikomatik dediğimiz hastalıklara maruz kalıyor. Burada da en önemlisi doğru eğitim ve doğru bilgi” dedi.
“Televizyonlara baktığımız zaman yüzde 90’ı spekülatif ve sansasyonel şeyleri konuşuyorlar” .
Televizyonlarda spekülatif bilgiler verildiğini kaydeden Prof. Dr. Koçyiğit şöyle konuştu:
“Şuanda maalesef televizyonlara baktığımız zaman yüzde 90’ı spekülatif ve sansasyonel şeyleri konuşuyorlar. Doğru bilgi vermiyorlar sadece çarpıcı, ilgi çekici şeyler söylüyorlar ama doğruları ve uyguladıkları adımları söylemiyorlar. Literatürden işlerine gelen kısımları alıp aktarıyorlar. Literatürde öyle bilgiler vardır ki taban tabana birbirine zıt bilgiler vardır. İnsan yapmadığı bir şeyi çok bilemez, doğru kişilerden doğru bilgiler alınmalı. Ben araştırmacıyım ve laboratuvarda bizzat kendim çalışıyorum. Çalıştıklarımın sonuçlarını kendim görüyorum ve bunları kendim yayın yapıyorum dolayısıyla ben kendimden daha emin konuşuyorum. Çünkü yapmışım ve görmüşüm. Ama diğer bir profesör hiç çalışmadan konuşuyorsa başkalarının bilgisini aktarmaya çalışıyor. O bilgilere baktığınız zaman da birbirine taban tabana zıt bilgiler görebiliyorsunuz. Örneğin bir C Vitamini ile ilgili 50 bin tane yayın var. 50 bin yayın içerisinde birbirine taban tabana zıt bilgiler bulabilirsiniz. Her şeyin dozu ve ayarı önemli. Uygun doz verirseniz kanseri önlersiniz, uygun doz verirseniz kanseri tedavi edersiniz ama sağlam insana kanser dozu verirseniz kanser edersiniz. Çünkü tüm kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar aynı zamanda kansorejendir. Örneğin radyoterapi, kanserde kullanıyoruz. Sağlam insana kullansak kanser olur. Dolayısıyla bunlar çok önemli”